V regióne Tatier a Spiša pribudlo 17 km vodovodov a 9 km kanalizácie

10.06.2008 Stará Ľubovňa

Červený Kláštor 10. júna (TASR) - Podtatranská vodárenská spoločnosť (PVS) dnes ukončila projekt rozvoja a zlepšovania environmentálnej infraštruktúry, ktorý si vyžiadal 149 miliónov Sk (4, 91 milióna eur) a priniesol v ...
\"Na kanalizáciu sa napojilo 234 domov v Hôrke a kvalitnú pitnú vodu dostali v rámci projektu obyvatelia ôsmich sídiel, takže v súčasnosti je región, obhospodarovaný našou spoločnosťou, napojený na vodovodnú sieť na 92 % a na kanalizačnú sieť na 67 %, \" uviedol pre TASR riaditeľ PVS Vladimír Pastorek na dnešnom záverečnom hodnotení projektu v Červenom Kláštore v Zamagurí.
Projekt bol financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (75 %), štátneho rozpočtu SR (20 %) a z vlastných zdrojov PVS (5 %). Výsledkom je dobudovanie skupinových vodovodov v meste Podolínec a obciach Červený Kláštor, Majere, Lechnica, Domaňovce, Odorín, Jamník a Spišský Hrušov. V obci Hôrka v okrese Poprad pribudla kanalizácia a čistiareň odpadových vôd.
Podtatranská vodárenská spoločnosť má pripravené aj ďalšie projekty. Za nosný označil riaditeľ projekt rozvoja environmentálnej infraštruktúry v oblasti Hornádskej kotliny s predpokladaným nákladom 2,3 miliardy Sk (75,82 milióna eur). Realizácia bude závisieť od nastavenia režimu v spoločnostiach s oddelenou prevádzkou, o ktorom má rozhodnúť vláda. \"Od toho sa bude odvíjať ďalší postup, či budeme musieť zmeniť plán a ísť na minimum, alebo nájdeme riešenie v rámci nastavených podmienok, \" uviedol Pastorek. Spresnil, že predmetom kritiky zo strany Európskej únie je dĺžka prenájmu (30 rokov) pre francúzsku spoločnosť Veolia. \"Verím, že sa nájde kompromis a obmedzenia obdobia sa budú dotýkať len nových projektov, aby PVS mohla byť plnohodnotným prijímateľom fondov, \" uviedol riaditeľ. V opačnom prípade bude musieť PVS podľa jeho slov riešiť staré prevádzky, predovšetkým čistiarne odpadových vôd, s väčšími úvermi, čo by malo negatívny dopad na ekonomiku a ceny. Podľa jeho názoru obmedzenia nie sú podložené legislatívou ani smernicou, ide skôr o názor členov Európskej komisie (EK). Postup považuje za diskriminačný, keďže obmedzenia obdobia nájmu nemajú zakotvené v podmienkach Litva, Estónsko, Poľsko, Rumunsko, Bulharsko a ďalšie štáty.
Pre TASR spresnil, že na plánovacie obdobie do roku 2013 ide o balík prostriedkov v objeme asi 5 miliárd Sk (164 miliónov eur).
(1 EUR = 30,335 SKK)
 

Vyberte región